Studiekeuzetest

De Studie Gedragsanalyse (SGA) is een studiekeuzetest om middelbare scholieren (en hun ouders) te ondersteunen bij het kiezen van een vervolgstudie. 

De SGA analyseert de scholier op twee onderdelen: gedrag en interesse. Uit de gedragsanalyse blijkt waar je goed in bent en welke natuurlijke kwaliteiten je bezit. De interesseanalyse maakt helder wat je belangrijk vindt. Deze twee analyses worden aan elkaar gekoppeld en in een persoonlijk gesprek met je besproken door de adviseurs van Stivako Educatie. 

Gedrag

De analyse van gedrag neemt ongeveer tien minuten in beslag. Er zijn twee versies, Zelfscan en SPA. De Zelfscan vul je in door aan te geven hoe je zou reageren op situaties en door woorden te selecteren die het best bij je passen. Bij de SPA krijg je 24 keer een set van vier woorden te zien. Op de eerste regel geef je aan welk woord het meest op jou van toepassing is. Op de tweede regel geef je aan welk woord het minst van toepassing is. Meer informatie over de gedragsanalyse.

Een analyse van je gedrag helpt je om jezelf beter te leren kennen. Jouw gedrag weerspiegelt namelijk wie jij bent. Het zegt veel over hoe je dingen aanpakt, hoe je communiceert en wat je motiveert om je best te doen. Het zijn je natuurlijke kwaliteiten, talenten, waar je van nature goed in bent en die je dus automatisch (onbewust) inzet om je doelen te bereiken. 

Interesses

Om je interesse helder te krijgen, hebben we het zogeheten INT-Festival in het leven geroepen. Op dit fictieve festival draag je een dag lang de verantwoording voor bepaalde activiteiten, die je zelf mag rangschikken op volgorde van belangstelling. Denk bijvoorbeeld aan festivalverslag voor de lokale televisie, assisteren bij de EHBO-post, bodemonderzoek, psychologische spelletjes ontwikkelen, technische snufjes bedenken, etc. Meer informatie over de interesseanalyse.

Op die manier komen spelenderwijs je interesses boven water wat betreft werkgebieden en activiteiten.

Studiekeuzegesprek

Na het invullen van de analyses wordt een afspraak gepland voor het persoonlijke gesprek. Eerst bespreken we het gedragsrapport dat is opgebouwd uit vier profielfactoren: Daadkrachtig, Inspirerend, Stabiel en Correct (DISC). Met het interesserapport gaan we vervolgens de diepte in. Meer informatie over het gesprek.

Na afloop van het gesprek geeft de adviseur mondeling studiekeuzeadvies, dat ook per mail wordt verstuurd.

Een SGA aanvragen

Wil je de SGA aanvragen? Bekijk dan eerst welke versie goed bij je past en vraag de analyse dan aan!

Bekijk hier een voorbeeldpagina van het gedragsrapport en het interesserapport.