Het gesprek

Het is gesprek bestaat uit drie delen.

1. Bespreking gedragsrapport

Het gedragsrapport beschrijft hoe jij je in het dagelijks leven gedraagt. Het gedragsrapport is opgebouwd vanuit een bepaalde methodiek. Inzicht in deze methodiek helpt je je gedragsrapport op de juiste manier te begrijepn. Het is heel belangrijk om jezelf in het beschreven gedrag te herkennen, omdat dit het uitgangspunt is van het studiekeuzeadvies. Tijdens dit deel van het gesprek controleren wij dit. We lezen gezamenlijk het gehele rapport door en staan stil bij de natuurlijke talenten die het rapport weergeeft. Door middel van het vragen naar voorbeelden en herkenningsvragen ontdekken wij én jij of je je herkent in het gedragsrapport. In 99,9% van de gesprekken is dit het geval. Behoor je tot de 0,1% die zich niet herkent, dan mag je de gedragstest opnieuw invullen, er is dan namelijk iets mis gegaan met het invullen. Volg de invulinstructies dus nauwkeurig!

2. Bespreking interesserapport

Het interesserapport beschrijft jouw interesses op meerdere niveaus. Je komt erachter in welke sectorgebieden jouw interesses liggen, maar ook welke activiteiten je interessant vindt om uit te voeren. Tijdens het gesprek gaan we op beide niveaus dieper in én koppelen we deze aan elkaar. Dit helpt jou om werkzaamheden die je interessant vindt te koppelen met een interessegebied, waardoor je meer inzicht krijgt in je totale interesses. Het interesserapport krijg je binnen 5 werkdagen via e-mail toegestuurd. Dit helpt jou om werkzaamheden die je interessant vindt te koppelen met een interessegebied, waardoor je meer inzicht krijgt in je totale interesses. 

3. Bespreking profielkeuzeadvies

Het profielkeuzeadvies is opgebouwd uit de koppeling van het gedragsrapport met het interesserapport. Het gedragsrapport is leidend waarbij de interesses als trechter dienen. De koppeling wordt vertaald naar een rangschikking van de profielen die op jouw middelbare school worden aangeboden. Kies je het geadviseerde profiel, degene die bovenaan gerangschikt is, doorloop je je middelbare school gemotiveerd en succesvol. Dit profiel ontwikkelt namelijk je natuurlijke talenten verder en voedt je interesse. Tijdens het gesprek nemen we jou mee in onze visie, zoals hierboven beschreven, zodat je snapt waarom we het ene profiel adviseren boven de andere profielen. Uiteraard moet je uiteindelijk zelf je keuze maken en dat kun je beter als je je bewust bent van je eigen talenten.

Een extraatje dat we meegeven is inzicht (vanuit je gedragsrapport) in hoe jij het best je (studie)keuzeproces verder kunt doorlopen, zodat je gemotiveerd bent tijdens dit belangrijk keuzeproces.